Sunday 6 January 2013

Failed: de schandpaal gaat online


Het is druk op Facebook, zou dat iets met de blok te maken hebben? Eerst had je de 'Hoeren' pagina's, waar minderjarige meisjes schaamteloos te kijk werden gezet als 'hoer', een nieuwe vorm van slutshaming en cyberbullying die gelukkig snel aan banden werd gelegd door het gerecht. Dan had je de veelbesproken 'Spotted' pagina's op Facebook, waar bronstige studenten anoniem hun liefde aan die ene onbekende jongen of dat meisje achter in de klas kunnen verklaren.

Nu is er 'Failed: Overpoort'. Op deze pagina's worden lustig foto's gedeeld van dronken studenten in semi-comateuze toestand. Een nachtje door de Overpoort wandelen en dat soort taferelen zijn legio, maar eens flink tegen de grond gaan in de Decadance leverde tot nog toe geen beschamende foto op een pagina met meer dan 6000 likes op. Nu is het wel zo ver.

De makers van Failed hebben echter geleerd uit de fouten van de 'hoerenpagina's'. Ze hebben besloten alle foto's waarop het gezicht van de dronkelap zichtbaar is met een censuurbalk te camoufleren of te weigeren als het te duidelijk is. Wat het nut van dit soort pagina's is, valt ernstig in vraag te trekken. In ieder geval ben ik er zeker van dat na de examenperiode deze soort hypes weer vergeten zullen worden. De vraag is of het wettelijke kader in Belgiƫ voldoende uitgewerkt is om dit soort pagina's meteen neer te kunnen halen, en is dat wel nodig? Is 'Failed' ook een vorm van cyberpesten? Is foto's trekken van dronken jongeren 'burgerjournalistiek'? Hoe zou jij reageren moest je op zo'n pagina terecht komen? Ik hoor graag jullie gedachten in de comment box.


Grotere kaart weergeven
Bron foto: Failed: Overpoort

No comments:

Post a Comment