Sunday 23 December 2012

De opkomst van de zilveren vos

Modeontwerpers zijn geobsedeerd met jeugd. Zestienjarige Oost-Europese jongens met ogen vol ennui vullen alle billboards. Zwoele Zweedse zwemmers prijzen stoer parfums aan. Dit tot ontevredenheid van enkele prominente ontwerpers en bloggers. De zoektocht naar meer diversiteit in de mode-industrie gaat voort en dit keer zijn oudere mannen aan zet.

Miuccia Prada, de iconische Italiaanse modeontwerpster, staat al jaren bekend voor haar baanbrekende designs en trendsettende castings voor haar shows. Als mevrouw Prada beslist dat iedereen kostuumschoenen met plateauzolen gaat dragen, dan is dat zo. Toen mamma Miuccia voor haar herfst- en wintercollectie voor mannen dit jaar enkele vijftigplussers de catwalk afstuurde, waren modecommentatoren met verstomming geslagen. Eventjes maar, want de oudere mannen in kwestie waren niemand minder dan befaamde acteurs Willem Dafoe (57), Gary Oldman (54) en Tim Roth (51). De rijpere mannen werden niet enkel opgedraafd voor de show, ze sieren nu ook de huidige Prada campagnebeelden.
Grijze euro's
Slimme zet van mevrouw Prada. Door de toenemende globale vergrijzing is de koopkracht van vijftigplussers steeds groter aan het worden, terwijl die van jongeren enkel nog daalt. Hierdoor zullen de meeste modeontwerpers gauw gedwongen worden hun onrealistische idealen bij te stellen, als ze willen blijven overleven. De babyboomers zijn nu de belangrijkste klanten van internationale modehuizen, en zij verwachten niets minder dan perfecte service en kledij waar ze respectabel mee voor de dag kunnen komen. Bij Vivienne Westwood, A.P.C. en Junya Watanabe werden alvast enkele oudere modellen gespot op de catwalks van volgend seizoen.

Stijl voor gevorderden
Ook modebloggers en streetstylefotografen maken een inhaalbeweging: steeds meer blogs gaan zich op een ouder publiek richten. Ari Seth Cohen is een dertigjarige fotograaf uit New York die op zijn blog 'Advanced Style' foto's deelt van stijlvolle gepensioneerden. Dat heeft hem geen windeieren gelegd: miljoenen blogbezoeken en talloze interviews later is zijn blog dit jaar omgezet tot een officieel boek. Bij de lancering van zijn boek vertelde Cohen aan de Nederlandse Vogue dat hij het jammer vindt dat ouderen ondervertegenwoordigd zijn in de media. “En als ze wel in de media verschijnen, worden ze afgeschilderd als mensen die niets meer kunnen. Dat beeld wilde ik veranderen”, zegt Cohen. Ook op iconische streetstyleblog 'The Sartorialist' winnen steeds oudere gefotografeerden aan populariteit. “Vooral foto's van de 52-jarige moderedacteur Nick Wooster worden gretig gedeeld, hij is echt een stijlicoon op het internet geworden. Hoe kan het ook anders, met zijn fantastische zilveren snor en armen vol tattoos”, vertelt oprichter Scott Schuman op zijn blog.

Opa voor Dior
Om te stellen dat deze recente grijze beweging het gezicht van de modewereld radicaal zal veranderen lijkt nogal voorbarig. De eeuwenoude koppeling van jeugd aan sex-appeal zal niet op een jaar verdwijnen. Maar dankzij ruimdenkende influentials zoals Prada, Cohen en Schuman is de bal aan het rollen gegaan en het debat aangezwengeld. Knappe vaders en grootvaders kunnen alvast hun geluk gaan beproeven bij de castings voor volgend seizoen.

Is de casting van meer oude modellen een goede zaak?

No comments:

Post a Comment